430 patiënten, 40 graden en….. geen water

De zomerperiodes in Bosnië kunnen enorm warm zijn en temperaturen van 40 graden of meer zijn geen uitzondering. Het gevolg is een tekort aan water. Daarom draait de gemeentelijke watervoorziening tijdens deze hitte de kraan gewoon dicht….. en komt er ook in het zorgcentrum Emmaus met ruim 430 patiënten geen druppel water meer uit de kraan. Dat kan natuurlijk niet.

In Bosnië is de zorg aan mensen met een beperking dan niet te vergelijken met die in Nederland. Vrijwel alle zorg vindt in Bosnië plaats via de overheid en daar valt wel het één en ander over te zeggen.

Het private Zorgcentrum MFS Emmaus in Bosnië is daar een grote uitzondering op. Ontstaan kort na de heftige oorlog tussen 1991 en 1995 als een vluchtelingenkamp en gaandeweg veranderd in een uniek centrum.

Nu krijgen daar maar liefst 430 bewoners met allerlei fysieke en of mentale beperkingen op de meest liefdevolle wijze hulp, hoop en toekomst.
Zelf zijn we elke keer opnieuw onder de indruk hoe goed deze zorg plaatsvindt door de ruim 200 medewerkers. Maar geen water uit de kraan in een zorgcentrum is onhoudbaar.

Er is een oplossing. Hoewel behoorlijk hoog gelegen in de heuvels is uit onderzoek gebleken dat op niet al teveel diepte grondwater aanwezig is. Als er 9 of 10 bronnen geslagen heeft Emmaus haar eigen watervoorziening en daarmee is het waterprobleem definitief opgelost. Nog een uitdaging te gaan: hiervoor is 13.500 euro nodig.

Graag wil Stichting Proplan helpen in dit urgente probleem, mede omdat enkele jaren terug met onze hulp aldaar het gezinsvervangende kinderhuis is gebouwd. Dat kindertehuis heeft iedere zomer hetzelfde probleem en zij zitten eveneens zonder water. Daarnaast is Emmaus onze partner om het project ‘Liefde voor de weduwen van Srebrenica’ uit te voeren.

Kortom: wij zorgen graag dat er ook in de zomer water uit de kraan komt bij Emmaus en wij weten wel zeker dat u dat ook wil!

Dit zag ook hulporganisatie Wilde Ganzen in. Zij steunt kleine, duurzame ontwikkelingsprojecten, opgezet door bevlogen Nederlanders samen met de lokale bevolking. Als Stichting Proplan zorgt voor 8000 euro doen zij er 50 procent bij (dus 4000 euro) en het zorgcentrum zelf voorziet in 1500 euro. Dan komen we dus op het projectbedrag van 13.500 euro en dan kunnen we aan de slag.

We zeggen wel eens: ‘het is een druppel op de gloeiende plaat’, dit is nu wel heel letterlijk. Helpt u ons mee? Elk bedrag ( druppels of een hele emmer) is welkom op

In februari 2018 is dit project gestart!!! Afronding medio maart 2018

Volg of like ons & deel deze pagina:

- - "430 patiënten, 40 graden en..... geen water"