Bezoekwerk weduwen van Srebrenica

U kent vast wel de geschiedenis waarmee de weduwen in Srebrenica mee te maken hebben. Door de Verenigde Naties werd de enclave Srebrenica in Bosnië als een veilige enclave aangewezen en Dutchbat (onze Nederlandse soldaten) kreeg als taak om de bewoners te beschermen. Tijdens het slotoffensief in juli 1995 werd Srebrenica ingenomen, de mannen van de vrouwen gescheiden en voltrok zich een verschrikkelijk drama. Meer dan 8000 mannen werden omgebracht. Lees hier meer informatie over de val van Srebrenica.

Elk jaar wordt op 11 juli de val van Srebrenica herdacht. Maar de 8000 weduwen van Srebrenica merken een dag later niets van een verandering in hun bestaan. Aan de gezichten is dat goed te zien: de pijn van hun leven staat er diep in gegroefd. De weduwen die de moed hadden om terug te keren naar hun huis in Srebrenica zijn na al die jaren nog steeds extreem eenzaam. Daarnaast hebben ze dagelijks met de pijn van de traumatische gebeurtenissen te maken. De oorlog is in hun hoofd nog lang niet afgelopen. Ze voelen zich daarom vaak niet begrepen en (terecht) ook in de steek gelaten. Dan is 1% hulp altijd nog meer dan 100% medelijden.

Bezoekwerk

Tijd om de weduwen van Srebrenica niet langer aan hun lot over te laten. Hoewel al in 1999 is begonnen met humanitair werk in Srebrenica, is vanuit Nederland hulp bieden aan weduwen nog niet zo eenvoudig. Dankzij de samenwerking met onze partner MFS Emmaus kon vanaf 2016 het bezoekwerk aan deze eenzame en getraumatiseerde vrouwen mogelijk worden gemaakt. Stichting Proplan financiert en MFS Emmaus voert uit.

Zo’n 45 vrouwen worden nu regelmatig bezocht. Zij krijgen een arm over hun schouder gelegd, er wordt geluisterd naar hun schokkende verhalen en tranen worden gedroogd. Ze zien enorm uit naar zo’n bezoekje aan huis, want verder zien ze niemand. Ook zijn er (lotgenoten)bijeenkomsten met een gezamenlijke maaltijd. Het zijn juist deze onderlinge ontmoetingen die zo enorm helpen bij hun innerlijke pijn en hen weer een menswaardig gevoel teruggeven.

Help mee!

Natuurlijk kost het bezoeken van vrouwen geld. Die kosten bestaan onder meer uit het salaris van de maatschappelijk werksters en hun verblijf, de auto- en telefoonkosten. Het ontroert de vrouwen enorm als er aan hun verjaardag wordt gedacht. Alleen al een kleine attentie en wat lekkers zorgt voor een grote golf aan dankbaarheid. Dat maakt de impact van ons werk nóg duidelijker. Kijk hiervoor naar de bovenstaande video, met het persoonlijke verhaal van Hanifa Djogaz. Bij elkaar wonen er meer dan 1500 weduwen in de directe omgeving. Wat zouden wij graag nog veel meer van deze moeders willen opzoeken. Met uw hulp is dat mogelijk. Doet u mee met een bedrag van 15 euro per maand? Namens alle moedige weduwen: bedankt!

    


- - "Bezoekwerk weduwen van Srebrenica"