Passend onderwijs voor Bosnische jongeren met een psychische beperking

De Ssoiro school in Sarajevo is een unieke school voor Bosnische jongeren met een psychische beperking, vaak in combinatie met fysieke beperkingen. De leeftijden zijn vanaf 14 jaar tot en met 18 jaar. 

Van deze school kwam het verzoek om te willen helpen in het voorzien van een aantal belangrijke materialen. Daarover straks meer. Eerst kort iets over de school en de leerlingen. Sommige jongeren kunnen niet zelfstandig eten, weer anderen hebben hulp nodig bij het lopen en weer anderen kunnen zichzelf niet zelfstandig verplaatsen. 

De school bestaat al sinds 1981 en de gepassioneerde leerkrachten zetten zich met hart en ziel om de 85 leerlingen zo goed als mogelijk te helpen. Bijv. binnen de mogelijkheden van deze jongeren passend praktijkonderwijs te geven om opgeleid te worden tot kok, werk in een bloemenwinkel, een drukkerij of boekbinder.

Tijdens ons bezoek aan de school hebben we geconstateerd dat de lokalen zijn ingericht met basis schoolmeubilair maar niet voldoen aan wat echt heel belangrijk is voor de leerlingen. Bijvoorbeeld bij onstabiliteit tijdens het lopen of bij een epileptische aanval kan een scholier zich behoorlijk bezeren bij het vallen op de tegelvloeren. Daarom is dringend behoefte in 4 lokalen aan zachte vloerbedekking en bestand tegen vocht bij leerlingen die incontinent zijn. Ook zitzakken en i.p.v. houten stoelen wordt uitgekeken, naar meer comfortabele stoelen met een hoge rugleuning, enz. Er zijn 11 klaslokalen waarvan 1 lokaal al is voorzien van zachte vloerbedekking.

U hebt kinderen zonder beperkingen?
Dank God en help mee in de aankoop van de gewenste materialen. Door dit project hebben jongeren die eens geen hoop hadden ineens zicht op een betere toekomst, waarin ze kunnen leren en werken.

Dat klinkt prachtig! Maar wat kunt u doen om te helpen?
U kunt leerlingen helpen door een bijdrage van de onderstaande benodigde leermaterialen te doneren. Maak een directe impact in het leven van kwetsbare jonge Bosniërs!

 

 

 


- - "Passend onderwijs voor Bosnische jongeren met een psychische beperking"