Passend onderwijs voor Bosnische jongeren met een psychische beperking

De Ssoiro school in Sarajevo is een unieke school voor Bosnische jongeren met een beperking. Vaak een psychische en soms in combinatie met fysieke beperkingen. De leeftijden zijn vanaf 14 jaar tot en met 18 jaar.

Probleem waar de school mee kampt en zelf ook hebben geconstateerd dat de lokalen niet voldoen aan wat echt heel belangrijk is voor de leerlingen. Bijvoorbeeld bij onstabiliteit tijdens het lopen of bij een epileptische aanval kan een scholier zich behoorlijk bezeren bij het vallen op de tegelvloeren. Daarom is dringend behoefte in 4 lokalen aan zachte vloerbedekking en bestand tegen vocht bij leerlingen die incontinent zijn. Ook zitzakken en i.p.v. houten stoelen wordt uitgekeken, naar meer comfortabele stoelen met een hoge rugleuning, enz. Er zijn 11 klaslokalen waarvan 1 lokaal al is voorzien van zachte vloerbedekking.

Daarnaast zijn er sommige jongeren die niet zelfstandig kunnen eten, weer anderen hebben hulp nodig bij het lopen en weer anderen kunnen zichzelf niet zelfstandig verplaatsen. Kortom, hiervoor is van alles nodig.

Het is heel mooi om te zien dat de gepassioneerde leerkrachten zich met hart en ziel inzetten en de 85 leerlingen vaardigheden aanleren en hen hiermee op weg te helpen naar meer zelfstandigheid. Doel is, ondanks hun beperkingen, dat bij het verlaten van de school deze jongeren door het passend praktijkonderwijs te kunnen gaan werken als kok, bakker, in een bloemenwinkel, een drukkerij of boekbinder.

U hebt kinderen zonder beperkingen?
Dank God en help dan juist mee in de aankoop van de gewenste materialen. Door dit project hebben deze jongeren zicht op een betere toekomst, waarbij ze kunnen leren en werken.

Dat klinkt prachtig! Maar wat kunt u doen om te helpen?
U kunt helpen door een donatie voor de aankoop van de onderstaande benodigde leermaterialen. Hiermee maak je een directe impact mogelijk in het leven van kwetsbare jonge Bosniërs!

 

 

 


- - "Passend onderwijs voor Bosnische jongeren met een psychische beperking"