Hulp voor de slachtoffers aardbeving Turkije & Syrië

3 weken van hulp in Turkije & Syrië door Stichting Proplan en De Baanderij

De datum 6 februari 2023 is de geschiedenis ingegaan als een inktzwarte dag. Een aardbeving met een kracht van bijna 8.0 op de schaal van Richter. De gevolgen waren dramatisch, meer dan 50.000 mensen zijn omgekomen en het aantal gewonden is nog niet eens bekend.

Wat een menselijk leed, het is zo in en in triest, waar moet je beginnen en wat kan je doen? Die vraag werd al snel gesteld aan Stichting Proplan en De Baanderij: ‘Wat kunnen jullie doen en waarmee kunnen we helpen’?

Door de meer dan 15 jaar bestaande contacten met onze partner MFS Emmaus was het ons bekend dat zij al jarenlang directe contacten hebben in Turkije met twee hulporganisaties, alsmede met een Syrische hulporganisatie in het rampgebied. Na contact bleek dat zij in Bosnië Herzegovina al aan de gang waren gegaan om hulpgoederen en geld in te zamelen.

Dankzij jullie € 21.325 ingezameld!

We mogen gerust doorgeven dat het echt ongelooflijk is wat sindsdien is gebeurd. Op vrijdag 10 februari ging de eerste oproep naar jullie de deur uit om financieel te helpen. Het resultaat mag er zijn, op donderdag 2 maart is een totaal bedrag van € 21.325 ingezameld. Hiervan is inmiddels € 21.000 overgemaakt naar onze partner MFS Emmaus.

Wat is er met het geld gedaan?

Samen met onze partner zijn vanuit Bosnië 16 trucks vol hulpgoederen zijn naar het rampgebied gegaan, 12 naar Turkije en 4 naar Syrië. Tenten en veldkeukens zijn aangeschaft, eten aangekocht en duizenden maaltijden zijn verstrekt. Ook is een team van MFS Emmaus onder leiding van Elmedin Skrebo naar het rampgebied gegaan.


Elmedin Skrebo: “Overlevenden zijn bang
en er dreigt nog steeds instortingsgevaar. 

Het is gevaarlijk om de huizen die nog overeind staan te betreden. Hierdoor verblijven veel mensen noodgedwongen buiten in de vrieskou. Hoe ik de ramp ook probeer te beschrijven, het is op geen enkele manier te vergelijken met hoe het is als je hier zelf bent”, zegt hij. “Iedereen is getraumatiseerd, kinderen zijn zwaar getroffen, je ziet het in hun ogen. Als je iets vraagt kunnen ze zich niet goed uitdrukken hoe ze zich voelen, ze zijn nog steeds heel bang.”

Toch ook weer een lichtpuntje als hij verteld van de kleine Hatidze, zij, haar ouders en vier van haar broers en zussen wisten zichzelf te redden uit de ruïnes. Al hun kleding, speelgoed en herinneringen aan een gelukkig leven bleven onder het verwoeste huis. We gaven hen eten, kleding en toverden tenminste even een glimlach op hun gezicht. Hun herstel zal zwaar zal zijn, maar we zijn blij dat ze het hebben overleefd. Ze zeggen dat er met de hulp van goede mensen een nieuw huis zal worden gebouwd zodat ze weer een gelukkig nieuw leven kunnen hebben.

Ondanks alle verschikkingen doen we er alles aan om te helpen die geen helper hebben. Dankzij de geweldige hulp van onze vrienden in Nederland hebben we de afgelopen weken veel kunnen betekenen voor duizenden mensen in het rampgebied. Dit kon dankzij de samenwerking met De Baanderij en Stichting Proplan, het netwerk van partners in Turkije en Syrië én mede dankzij jouw support!

Nog bijdragen?
Doe het gelijk op NL44INGB0004350357
of ga direct naat: www.stichtingproplan.nl/doneer

Blijf a.u.b. geloven, hopen en voor hen bidden.
Enorm bedankt namens alle slachtoffers.

Lees hieronder de eerder gepubliceerde berichten en updates:


STICHTING PROPLAN EN DE BAANDERIJ HELPEN SLACHTOFFERS RAMP IN TURKIJE EN SYRIË

De gevolgen van de verwoestende aardbeving in Syrië en Turkije zijn verschrikkelijk. Wie maakt zich geen zorgen? Vooral om de kinderen en gezinnen die al op de vlucht waren en nu opnieuw dakloos zijn geworden, in de koudste maand van het jaar. 

Daarom slaan Stichting Proplan en De Baanderij de handen ineen om zo effectief als maar mogelijk hulp aan te reiken. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de Bosnische partner van Stichting Proplan, MFS Emmaus in Doboj. Deze grote organisatie heeft al jarenlang intensieve contacten met een tweetal hulporganisaties ter plekke, één in Turkije en één in Syrië.

Doel is om ervoor te zorgen dat geld wordt ingezameld en daarmee donaties terecht komen op de juiste plek, zonder onnodig verlies van allerlei kosten. In totaal inmiddels een bedrag van € 7.500 overgemaakt naar onze partner MFS Emmaus. Dit wordt met name gebruikt voor aankoop voedsel in het rampgebied. Daarnaast gaat binnenkort een konvooi trucks vol hulpgoederen naar het getroffen gebied in Syrië. Uiteraard rijden die niet op water, dus dankbaar om ook hieraan te kunnen bijdragen.

Wanneer komende tijd blijkt dat ook kleding nodig is dan wordt vanuit Gouda een transport geregeld.
Goede en schone kleding en schoenen kan dagelijks worden gebracht bij De Baanderij, iets voorbij het ‘Goede doelen tankstation’ tussen 08.30 en 17.30 uur, ook op zaterdag, Industriestraat 1, 2802 AC  in Gouda.

Stichting Proplan, De Baanderij en MFS Emmaus hebben al meer dan 25 jaar ervaring met het helpen van mensen. Daarom doen deze samenwerkende organisaties een vrijmoedig beroep om gul te geven op NL44INGB0004350357 of via onderstaande doneerlink en daarmee aan de slachtoffers hulp, hoop en weer toekomst te geven.

Voor meer informatie:
De Baanderij en of Stichting Proplan
Perry van der Ree  0182 – 67 01 67
Willem Pronk 0624 905140


UPDATE: Maandag 13-03-2023:

WAT ALS HET JOU ZOU OVERKOMEN?
Verbijsterd en vol verdriet zijn we na die enorme ramp in Turkije en Syrië. Natuurlijk hebben de slachtoffers van de aardbeving dringend hulp nodig. Dat kunnen we niet alleen, maar wel samen financieel mogelijk maken. Daarom hebben Stichting Proplan en De Baanderij gezamenlijk een hulpactie gestart met maar één doel: maximaal te willen helpen waarbij uw donatie terecht komt waarvoor gegeven. Hiervoor wordt samengewerkt met MFS Emmaus uit Bosnië Herzegovina. Al jarenlang hebben zij een intensieve samenwerking met de Turkse hulporganisatie IHH die in het rampgebied aan het werk zijn. Graag willen we zo veel mogelijk geld ophalen voor alles wat maar nodig is.

Afgelopen vrijdagavond werd gestart met onze hulpactie. In een paar uur tijd kwam € 2240,- binnen. We zijn hiervoor enorm dankbaar. Vandaag, maandag om 10.30 uur is de teller opgelopen naar € 5875,-.

Wat gebeurt er met dit geld?

IHH heeft inmiddels de eerste transfer binnen van ontvangen donaties. Hiermee kan alles wat nodig is om te overleven, lokaal worden aangekocht, met name voedsel. Ook vertrekt vandaag vanuit MFS Emmaus in Bosnië de eerste truck met gedoneerd voedsel en door partner MFS Emmaus in Bosnië ingezamelde kleding.

Wat kan jij doen: bid mee dat de teams ter plekke bewaard mogen blijven en hun werk kunnen doen aan en voor de slachtoffers. Wees vrijgevig dat straks niet geld het probleem is maar alles gedaan kan worden wat nodig is.

Inmiddels zijn ook medewerkers van onze partner MFS Emmaus in de stad Reyhanli in het rampgebied gearriveerd.
Daar vandaan zullen zij ons regelmatig informeren over wat zij doen dankzij uw geopende harten en portemonnee.

Foto links: Een teamlid van MFS Emmaus In de stad Reyhanli
Foto rechts: Elmedin Skrebo,adj. dir. MFS Emmaus bij de  distributieloods

Ben je aangesproken hoe direct er wordt geholpen en nog niet meegedaan aan onze hulpactie? Doe het dan gelijk en gebruik deze doneerknop


UPDATE: Woensdag 15-03-2023:

Het was een ramp van ongekende omvang in Turkije en Syrië. Gevreesd wordt dat het dodental oploopt naar 50.000.  Vandaag is de nationale geldinzamelingsdag om zoveel mogelijk geld te verzamelen voor hulp in het rampgebied.
Dankzij je hulp is onze partner MFS Emmaus volop bezig om met het geven van hulp midden in het rampgebied.
Het geven van eten is elke dag een belangrijk punt voor de mensen die het overleefd hebben.

We zijn je enorm dankbaar met de giften wat inmiddels is opgelopen naar bijna € 7850,- .
Gisteren is gelijk weer € 5000,- overgemaakt naar de partner MFS Emmaus in Bosnië Herzegovina.  Totaal is nu € 7500 euro gestort. Gisteren is ook overleg geweest op welke manier een truck met hulp naar Aleppo in Syrië zou kunnen. Daar is goede hoop op.

We weten dat iedereen belangrijk werk doet.
Toch hierbij een vrijmoedig beroep om ook onze eenvoudige maar effectieve hulp niet te vergeten.

Gebruik hiervoor onderstaande button.
Namens de slachtoffers: HARTELIJK DANK!


 

UPDATE: Vrijdag 17-03-2023:

Jullie zijn geweldig!!!
In een week tijd is …..€ 11.325,- ingezameld.

Nog dit weekend wordt een bedrag van € 3.500,- overgemaakt naar onze partner MFS Emmaus in Bosnië Herzegovina die weer rechtstreeks in contact staan met hun partners. Hier is al een jarenlange samenwerking mee. MFS-EMMAUS is inmiddels ook begonnen met de hulp aan hun partnerorganisatie MASRRAT in Syrië om daar de zo noodzakelijke humanitaire hulp te in het rampgebied.

Momenteel wordt voedsel uitgedeeld in de gebieden Attarib en Harem in Syrië. Ook weer mede mogelijk dankzij jullie open harten en portemonnee.
We zijn enorm dankbaar dat inmiddels ook een truck onderweg is naar het rampgebied in Syrië.

We zijn enorm blij om nu al heel conreet te laten zien wat er met uw en jouw geld gebeurd. Voor degene die nog maar kort bij Stichting Proplan betrokken zijn, weet dat elke gedoneerde euro besteed wordt aan de zo noodzakelijke hulp. Iedereen die ons werk al wat langer kennen, dat is niet een vraag maar een zeker weten. Dankjewel voor je gebed en je liedevolle hart om hen te helpen die geen helper hebben.


DOE MEE, HELP MEE en geef aan de slachtoffers hulp, hoop en weer toekomst.


- - "Hulp voor de slachtoffers aardbeving Turkije & Syrië"