Renovatie psychiatrisch ziekenhuis in Modrica

In het JZU Speciaal Ziekenhuis voor Chronische Psychiatrie Modriča verblijven 285 bewoners en houdt zich al meer dan 60 jaar bezig met de zorg, behandeling, revalidatie van chronisch psychiatrische patiënten uit heel Bosnië Herzegovina.

De drie hoofdgebouwen van dit ziekenhuis verblijven 150 bewoners. Deze gebouwen werden gebouwd in de jaren dertig en ooit was het scholencomplex. Omdat er nooit is gerenoveerd is het complex in slechte staat. Dat hierdoor de kwaliteit van leven voor de bewoners ernstig wordt aangetast is wel duidelijk. Psychiatrische instellingen in Bosnië en Herzegovina bevinden zich in de marge van de gezondheidszorg. Daarom heeft de leiding van het ziekenhuis heeft ons dringend gevraagd of Stichting Proplan mee kan helpen bij het vervangen van de houten kozijnen voor nieuwe (stalen) ramen, welke dan gelijk voorzien zijn van dubbel en slagvast glas.

Het gaat om heel kwetsbare mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Als we nu niet gaan helpen, wanneer dan wel? Daarom willen we gefaseerd, maar zo snel als mogelijk aan de gang bij het meest slechte gebouw met het vervangen van alle 22 buitenramen incl. de kozijnen en de twee toegangsdeuren. Een raamkozijn met driedubbel (slagvast) glas kost € 775 ,- en van een voordeur is dit € 590,- Hiermee is eindelijk het gebouw wind en waterdicht. Uiteraard kunnen we wel alles willen maar dan moet er wel geld zijn. Voor één gebouw is dus all-in € 18.230,- nodig.

Wat zou het geweldig zijn om, samen met u, onze schouders eronder te zetten en een significante verbetering te gaanrealiseren. Want wanneer er een gure wind waait moeten er dekens voor de ramen worden gelegd, anders is het binnen net zo koud als buiten, zo bar en boos is het. De foto’s onderin maken dit al duidelijk. Misschien vindt u dit heel groots klinken maar het begint altijd heel klein, door te denken in mogelijkheden. En dat begint bij u en mij.

Wat zijn de mogelijkheden.
Er zijn drie gebouwen, elk gebouw heeft 22 ramen à € 775,- en 2 deuren à € 590,- Mogen deze kwetsbare bewoners op u rekenen om hen niet nog langer in de kou te laten staan?
Alvast heel veel dank voor uw hulp!

 

 

 

 

UPDATE: JANUARI 2023

Er is een start gemaakt. Inmiddels is 1 gebouw voorzien van nieuwe kozijnen. Nog 2 gebouwen te gaan!
Helpt u mee?


- - "Renovatie psychiatrisch ziekenhuis in Modrica"