‘Hulp in woningnood Bosnië’

07-02-2018 – Voor veel gezinnen in Bosnië is hun woonsituatie erg schrijnend.

Juist als het om gezinnen met kinderen gaat willen we er alles aan doen om hen te helpen. Voor een vijftal gezinnen is hun woningnood zo triest dat we nog dit jaar echt een verschil voor hen gaan maken.
Ze kunnen het haast niet geloven, een droom die uitkomt. Welk gezin mag op uw steun gaan rekenen?

     

De familie Huseinović

De eerste familie betreft het gezin van Mehdin en Alma Huseinović – in het dorp Glogova niet ver van Bratunac en 3 kinderen.

Situatie: Een woning met 1 kamer beneden.
Doel: Op de zolderverdieping voor de kinderen een goede slaapgelegenheid te maken door het dak te isoleren en 3 kamertjes te maken.
Kosten: 7.000 euro

Stand van zaken per 25 april 2018: project afgerond. Voor de moeder van het gezin, die erg tobt met haar gezondheid, een enorme verbetering. We blijven dit gezin volgen om ook de kinderen kans te geven op een goede toekomst door hulp met scholing aan te reiken en een maandelijks voedselpakket voor de familie zelf.

      

De familie Zilić

De tweede familie Amir en Sjedače Zilić uit Srebrenica.

Situatie: Wonen met hun ouders en 1 baby in 1 kamer beneden.
Doel: De zolderverdieping bewoonbaar maken voor het jonge gezin door dak en vloer te isoleren en 2 kamertjes te maken zodat ze een eigen plek hebben.
Kosten: 7.000 euro

Stand van zaken: Project is per 2 mei 2018 opgestart.

     

De familie Delić

De derde familie is Delić, zij wonen met 2 gezinnen in 1 huis met maar 2 kamers en is net buiten Tuzla

Situatie: Twee echtparen, waarvan de mannen elkaars broers zijn en één hiervan is gehandicapt. Beide families hebben elk drie kinderen. In totaal dus 6 kinderen en 4 volwassenen wat met één w.c., één keuken, enz. tot erg  spannende situaties leidt en elke dag stress oplevert.
Doel: De gehandicapte broer en vader met zijn gezin zo spoedig mogelijk naar een aanwezig casco huis; ofwel een huis met 4 muren en een dak erop en dat is het dan ook. Geen ramen, deuren, trap, w.c. en ook geen water en elektra. Vanwege deze situatie reeds begonnen om in dit cascohuis 1 kamer, een keuken, de badkamer en w.c. klaar te maken voor dit gezin.
Kosten: incl. elektra, wateraansluiting, dakgoten plus 3 kamers bewoonbaar maken 8.500 euro.

Stand van zaken per 13 april 2018: project afgerond. de thans gerealiseerde situatie zorgt ervoor dat dit gezin nu een veel normaler leven kan gaan leiden nu ze zelf een eigen woning hebben i.p.v. met 2 gezinnen in 1 huis. Ook dit gezin blijven wij volgen om daarmee de kinderen een kans te geven op een goede toekomst door hulp aan te reiken voor scholing en een maandelijks voedselpakket voor de familie.

    

Ermina Husič

Vierde familie is Ermina Husič heeft het zwaar. probeert met wat schoonmaakwerk iets bij te verdienen maar dat is niet gemakkelijk in Bosnië. Werk vinden is net als een speld in hooiberg zoeken.
Situatie: moeder met 2 kinderen. Het dak is zo lek als een mandje. Door dit slechte dak is het huis van binnen erg vochtig en zitten de plafonds en muren vol met vochtplekken en is de atmosfeer in het huis verre van gezond.
Doel: Een nieuw dak moet uitkomst brengen. Daarna heeft het zin om ook de binnenkant te gaan verven.
Kosten: een nieuw dak kost circa 1500 euro.

Project geheel afgerond. Eindelijk een huis zonder teiltjes en emmers als het regent.

                                                                                    

                     

Nihida Hamidović

De foto’s van het vijfde gezinnetje hierboven spreken voorzich. Als er iemand is die het echt slecht heeft getroffen dan is het wel Nihada Hamidovic (46 jaar)
Situatie: Alleenstaande moeder 
met dochter Irma van 12 jaar. Wat ze heeft is teveel om dood te gaan en te weinig om te leven. De school van Irma belde met een noodkreet voor hulp.
Doel: per direct gaan we zorgen voor een maandelijks pakket eten. Ook kleding en schoenen  gaan we verzorgen. Het huis moet grondig worden aangepakt. mogelijk haalbaar voor plm 6000 euro.

Update per 3 mei 2018: Na gedegen onderzoek blijkt de broer mede-eigenaar te zijn van de woning en daarmee de situatie heel complex maakt. Door dit eerst te ‘ontvlechten’ voorkomen we in de (nabije) toekomst veel problemen. Dit kan nog wel enige tijd duren alvorens dit is geformaliseerd.

               

De familie Iliić in Bijeljina

Het zesde gezin hierboven is wel de meest erge situatie. Wat moeten we zeggen? Bij aankomst een radeloze moeder en heeft men ons gesmeekt om hulp.
Situatie. Familie Ilić heeft 2 kinderen, een meisje van 4 met maar 1 nier en een kleintje van 8 maanden. Het kan bijna niet erger zoals zij wonen temeer daar het meisje van 4  jaar heel kwetsbaar is omdat een nieroperatie is mislukt en nu in haar leven verder moet met één nier.

Doel: Hier is maar één ding mogelijk, een nieuw huis realiseren. Dankzij de hulp van nederlandse vrijwilligers die mee gaan helpen zijn de totale kosten 17.000 euro. Na veel overleg met de gemeente Bijeljina en de locale kerk wordt komt een bijdrage van 4000 euro. Dus nog 13.000 euro nodig. Natuurlijk wordt ook hier per direct gezorgd voor een maandelijks pakket eten. Ook kleding en schoenen  gaan we verzorgen. Het huis moet voor de komende winter klaar zijn.

Conclusie:
Juist omdat al deze mensen zo van concrete hulp afhankelijk zijn gaan we er alles aan doen om in deze 6 situaties een verandering aan te brengen. Helaas heeft geen van de mannen werk, evenals 50 tot 60 procent van de mannen in Bosnië. Maar meehelpen bij de bouw kan nu ook en dat gaan ze uiteraard dan ook doen. Ook plannen we dat deze zomer met een groep vrijwilligers uit Nederland gaan helpen.
Niet iedereen kan naar Bosnië wel hopen we dat u meehelpt als sponsor.
Doet u mee met een gift? Wat zullen ze daar blij mee zijn! 

Update per 28 april 2018. Het fundament is klaar en een begin is gemaakt aan opbouw van de muren. Dit zal doorgaan tot de hoogte waar verdiepingsvloer opkomt en dan komt de vloer zelf. Dit zal in de maand mei klaar zijn. Is er voldoende geld gaat de bouw door. tot op heden is er 1300 euro binnen van de 13.000 euro; nog 11.700 te gaan!


- - "'Hulp in woningnood Bosnië'"